Çok kuvvetli yakıcı ve dağlayıcı! Lavabo açıcı neden patlar?

KENDİ KENDİNE PATLAMIYOR

Lavabo açıcıların ‘sodyum hidroksit’ yani ‘Kostik’ olduğunu ve kendi kendine patlamayacağını belirten Kimya Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, “Kostiktir, yani beyaz Ayvalık sabunu ham maddesidir. Kostiktir ama çok kuvvetli yakıcı ve dağlayıcıdır. Bu kimyasal madde, paketlerin içinde topuzlu iğne başı gibi boncuk şeklindedir. Bunu biz zıt bir kimyasal maddeyle bir araya getirirsek çok şiddetli kimyasal tepkime olur. Tepkime sonucunda ısı açığa çıkar, toksik gazlar açığa çıkar ve yakıcılığı dağlayıcılığı daha şiddetlenebilir” dedi.

SADECE KAYNAR SU DÖKÜLMELİ!

Lavabo açıcıların kullanımını anlatan Gezen, şöyle devam etti: “Lavabo açıcı tıkanan lavabo içerisine dökülür. Üzerine 50 santimetre uzaktan veya 1 metre kadar uzaktan kaynar su dökülerek, sadece kaynar su başka hiçbir madde değil, oradaki yolu açar. Kostiğin bir özelliği de yağları çözmesinin yanında saçları, kılları, vücuttan sökülen artık deri parçalarını da yakarak o yolu açar. Lavabonun giderini açar.”

SİRKE VE KARBONAT ETKİLİ Mİ?

Karbonatın lavabo açmada kısmen işe yaradığını da ifade eden Gezen, “Sodyum karbonat ya da sodyum bikarbonat daha düşük riskli kimyasallardır. Kimyasal maddedir ama tehlikesi ve doğurabileceği riskler daha sınırlıdır. Sirke de asittir ama daha zayıf bir asittir. Yani tuz ruhundan ya da kezzap denilen nitrik asitten çok daha zayıf, organik bir asittir” diye konuştu.

EN AZ 15 DAKİKA DURU SU İLE TEMİZLENMELİ…

Bu tür bir lavabo açıcı patlama olayı yaşanması durumunda ilk müdahalenin en az 15 dakika akan suyla vücutta bulaşan yerlerin yıkanması olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, “Yani kişinin bilinci yerindeyse o kimyasal maddeyi cilt üzerinden atmak önemli. Bilinci yerinde değilse derhal 112 aranarak acil yardım istenmeli. En az 15 dakika akan duru suyla temizlemesi gerekiyor. Ondan sonra en yakın sağlık merkezine gidilmeli.”

MUTFAKTAKİ MUTFAKTA, BANYODAKİ BANYODA KULLANILIR

Mutfak ve banyolarda kullanılan kimyasallar konusunda çok riskler olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, “Bu tür kimyasallara mutfakta da banyoda da var. Ben diyorum ki, mutfak için olanlar mutfakta, banyo için olanlar banyoda kullanılır. İkisi hiçbir zaman birbirine karıştırılmaz. Mutfaktakiler mutfakta kullanılsın, mutfakta kalsın, banyodakiler banyoda kalsın. Riski görüyoruz” bilgilerini paylaştı.

ALAN İYİ HAVALANDIRILMALI!

Temizlik aşamasında temizlik yapılan alanın havalandırılmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Gezen, şu uyarılarda bulundu: “Kimyasalların kullanıldığı alanı çok iyi havalandırmak gerekiyor. Maske konusunda da ne tür maske takacak? Covid döneminde taktığımız maskeler hiçbir işe yaramaz, onlar toz maskesi. Bize aktif karbon, filtreli, kartuşlu, gaz maskesi lazım. Havalandırması çok iyi olan bir yerde bu iş uygulanmalı.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir