AB ateşkes istemiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü. Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında Fidan, “Gazze’de ateşkes” çağrısı yaptı. İlk günden beri Batılılar dahil ilgili taraflarla yoğun bir diplomasi trafiği içinde olduklarını ifade eden Fidan “Ukrayna için ayrı, Filistin için ayrı standart olamaz. Adil bir dünya istiyorsak, her zaman ilkeli ve tutarlı davranmak zorundayız” dedi.

Gazze’deki felaketin bir an önce ateşkes yoluyla ve insani yardımlara müsaade edilmesinin sağlanmasıyla bir son bulması için çalıştıklarını belirten “Bunu uluslararası toplumun diğer üyeleri ve organlarıyla beraber yapıyoruz. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Ligi, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler kümesinde olan bütün ülkelerle yoğun bir diplomasi trafiğimiz var” diye konuştu.

SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ!

Fidan, bunlarla ateşkesin sağlanması ve insani yardımların içeriye götürülmesi için neler yapılabileceği konusunda çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Gönül isterdi ki bunu Avrupa Birliği (AB) ile de aynı şekilde yapabilseydik. Ama AB topluca aldığı pozisyon gereği maalesef (Gazze’de) ateşkes ifadesini duymak istemiyor” değerlendirmesini yaptı. İsrail’in girdiği yanlış yoldan bir an önce geri dönmesi, şiddete son vermesi gerektiğini vurgulayan Fidan, uluslararası barış konferansının bu iş için en uygun platform olacağını ifade etti. Fidan, “Varılacak bir anlaşmanın uygulanması aşamasında garantör olarak sorumluluk almaya da hazırız. Güven ve huzura kavuşmanın yolu iki devletli çözümden geçiyor” ifadelerini kullandı.

Reisi gelecek

Son iki ayda Tahran’ı iki kez ziyaret ettiğini hatırlatan Fidan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin de yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret etmesinin planlandığı söyledi.

Blinken 5 Kasım’da Türkiye’de

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye’ye geliyor.Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 5 Kasım Pazar günü Türkiye’yi ziyaret edecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bakırköy escort