CHP Raporuna Göre İktidarın Kayyum Müdahalesi Demokrasiyi Tehdit Ediyor
CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlanan rapora göre, iktidarın yerel seçimlerde kayyum atamaları demokrasiyi ve anayasayı tehdit ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci’nin kamuoyuna duyurduğu rapora göre, 2016-2024 yılları arasında iktidar tarafından atanan kayyumların bulunduğu belediyelerde toplam seçmen sayısı 11 milyon 202 bin 496 olarak belirlendi. Raporda şu tespitler yer aldı:
Diyarbakır Ve Van En Çok Kayyum Atanan Şehirler
En fazla kayyum atanan şehirler sıralamasında Diyarbakır 26 atama ile birinci, Van ise 23 atama ile ikinci sırada yer alıyor. Raporun yıllara göre kayyum atama sayılarına da yer verdiği belirtilerek, 2016 yılında 60 kayyum ile en yüksek atama sayısına ulaşıldığı, ikinci sırada ise 38 kayyum ile 2019 yılının geldiği aktarıldı.
31 Mart Öncesi Kayyum Sayısı 49
31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi öncesinde kayyumlar tarafından yönetilen belediye sayısının 49 olduğu raporda belirtildi. Bu belediyelerden 9’u AKP veya MHP tarafından yönetiliyor. Örneğin, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Kars Belediye seçimlerini 3 bin 264 oy farkla kazandığı ancak 3 bin 821 taşıma seçmen tespit edilerek muhalefet partilerinin yasal itirazlarının olmasına rağmen herhangi bir adım atılmadığı vurgulandı.
Esneyurt Belediyesi Durumu
Esenyurt Belediyesi’nde kayyum Can Aksoy, halkın iradesine ipotek koyarak meclis üyelerinin görevlerini hukuksuzca devretti. Bu durum, belediye meclisinin kayyumu denetleme yetkisinin ortadan kaldırılmasına neden oldu. Rapor, Esenyurt’ta yapılan işraf, şatafat ve ihale usulsüzlüklerine de dikkat çekti ve anayasada yerel yönetimlerin bağımsızlığını sağlamayı hedefleyen düzenlemelerin önemine vurgu yaptı.
Sandığa Saygı Gösterilmeli
İktidarın sandıktan çıkan sonuca saygı göstermesi gerektiği ve sandıkta yenemediği şeyleri hukuksuzca yenmekten vazgeçmesi gerektiği vurgulandı. Rapor, kayyum uygulamalarının bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.
Parlamentoda temsil edilen 10 siyasal parti tarafından sunulan ve kayyum uygulamalarını sona erdirmeyi amaçlayan kanun teklifinin yasalaşması gerektiği belirtildi. Ayrıca, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle kayyum uygulamasına imkan sağlayan maddelerin kaldırılması gerektiği ifade edildi.
Anayasa İhlalleri Kabul Edilemez
Anayasanın 2, 5, 123 ve 127’nci maddelerine açıkça aykırı olan kayyum uygulamalarının iktidar tarafından sürdürülmesine karşı çıkılarak, yeni anayasa müzakerelerinin yapılamayacağı vurgulandı.
(ANKA HABER AJANSI)